Genieten in Gouda

Elke maand winkelen we in een andere stad. Deze maand zijn we in Gouda waar veel winkels recent hun deuren hebben geopend. De stad biedt een fijne mix van oud en nieuw. Daar merk je nog niet veel van als je vanaf het station de stad inloopt. Het stuk is sfeerloos. Eenmaal aangekomen bij de Kleiweg, de hoofdwinkelstraat, wordt het niet veel beter met twee leegstaande panden aan het begin. Ook Gouda heeft te lijden gehad onder de crisis. Plannen voor een winkelcentrum rondom het station sneuvelden.

Alles komt goed
Gelukkig komt alles goed als je eenmaal op de Markt bent beland. Daar ontwaart zich de monumentale stad met het gotische Stadhuys in het midden van het plein. In dat decor gaan we pas denken aan de stad van oude ambachten: kazen, kaarsen en stroopwafels. Niet dat we daar per se naar op zoek zijn. Vanaf de Markt lopen we naar de Lange Groenendaal waar een prachtige Spa is gevestigd. Ook troffen we er House of Goods met allerlei soorten koffie, thee en andere lekkernijen. Wij dronken hun home made ice tea.

Scandinavische twist
In dezelfde straat Karakter (5), een concept store die werd aangeraden door verschillende Gouwenaren. Je vindt er kleding, schoenen en woonaccessoires van kleine merken en ontwerpers uit Nederland en Europa. Kleding is comfortabel en elegant met een ’Scandinavische twist’. „We proberen zoveel mogelijk duurzame items te verkopen”, vertelt Lindeboom. „Dat lukt niet altijd omdat je anders niet tot een bepaalde stijl kunt komen, maar we streven er wel naar.” Ze is op haar 16e de mode ingerold en was eerder in zowel Rotterdam als in Gouda gevestigd. „In 2008 koos ik voor Gouda omdat hier toen nog niet zoveel leuke winkels waren, maar wel heel veel leuke mensen.”

Urban
We komen langs een andere concept store. Boomboxx (4) opende anderhalf jaar geleden zijn deuren. Ook hier vind je schoenen, kleding en accessoires van kleinere, vaak Nederlandse, merken, maar dan met een meer urban uitstraling. „We combineren dat met klassiekere merken als Puma en Adidas”, zegt eigenaar Emile van Embden die alles zorgvuldig uitkiest. „We proberen steeds nieuwe dingen. We hebben leuke drinkflessen, maar ook platenspelers en speakers.” Sommige items gaan onverwacht hard. „Van de vijf platenspelers heb ik er nu nog maar twee over.” Daarmee ziet de ondernemer zijn vermoeden dat Gouda klaar is voor een winkel als deze bevestigd. „Het publiek leek eerder wat gereserveerd, dat is nu aan het veranderen.” Het is te zien aan andere nieuwkomers. „Dit hoekje begint te leven”, aldus Van Embden.

Geen Smurfenijs
Een paar meter bij hem vandaan zit David’s Gelato (2) waar we gemberijs! aten. De ijssalon is pas sinds Koningsdag open maar Gouwenaars weten hem al te vinden. Alle zitjes op de hoek van de Zeugstraat en de Lange Tiendeweg zijn bezet met mensen die van een ijsje genieten. „De ijsmachines staan nog in Moordrecht”, vertelt mede-eigenaar Tjeerd Korten. „Uiteindelijk komen ze hier te staan. Waar nu de ramen zijn afgeplakt, kunnen mensen straks zien hoe wij ijs maken. Ze kunnen het bijna uit de machine eten. Lekkerder wordt het niet.” Dat ijs wordt overigens gemaakt door de naamgever van de salon, David Hoppenbrouwers. „Hij is van origine souschef en vanuit die ervaring ontwikkelt hij bijzondere smaken als magnolia en mojito”, vervolgt Korten. „We gebruiken puur natuurlijke ingrediënten. Dus geen smurfenijs. We maken alleen ijs van dingen die bestaan.”Het interieur van David’s Gelato is ingericht door Buro E550 dat een winkel heeft op de Korte Tiendeweg.

Industrieel
Bij Gevonden Voorwerpen (1) kunnen liefhebbers van vintage meubelen terecht, en dan vooral die van het industriële soort. „We richten restaurants en kledingzaken in, altijd vintage en retro. Wat overblijft verkopen we hier”, vertelt medewerker Jamie Blankert.

Op de Lange Tiendeweg stuiten we op nog een speciaalzaak: legowalhalla Playtoday. Als de kinderen zich aan de bouwblokjes vergapen, kunnen hun ouders misschien even een kijkje nemen bij Arnoldus Bieren, een paar deuren verder. Daar worden speciaalbieren vanuit de hele wereld verkocht. En zoiets als stroopwafelbier.

Overdadige bloemenpracht
Ons oog valt op een pand aan de overkant waar een weelderige planten- en bloemenpracht voor de deur staat. Dit keer geen nieuwkomer maar een zaak die al 23 jaar bestaat: Bloemwerk De illusie (3). Eigenaresse Mia Schaap is maar wat blij met de nieuwe winkels die zich rondom De illusie vestigen. „Het was hier eerst een beetje bejaard.” Haar eigen winkel oogt alles behalve gedateerd. In het midden en langs de wanden staan woonaccessoires sfeervol opgesteld. Hier en daar branden kaarsjes. „U mag de kussentjes wel meenemen om even te proberen hoor”, zegt dochter Femke van Munster tegen een twijfelende klant. Zij verzorgt de inrichting van de winkel. „We houden niet van lichtbakken en stellages”, vertelt ze. De dames zoeken altijd naar bijzondere bloemen. „We houden van groot en veel. Overdadig”, zegt Mia. „Maar alles moet kunnen”, vult Femke aan. „Ook een boeketje van 2 euro.”

Bron: de telegraaf×