Historie

Aan de Lange Groenendaal 79 in Gouda is in 1920 een origineel badhuis gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Omdat in die tijd veel woningen nog geen bad of douche hadden, is het badhuis oorspronkelijk bedoeld als school- en volksbad en heeft vooral een hygiënische functie. Zo opent het pand in 1922 haar deuren en zal vanaf dat moment circa dertig jaar als badhuis dienst doen.

Bij binnenkomst kon men een kaartje kopen aan het loket, waarna men plaatsnam in de wachtruimte. Eenmaal aan de beurt kon je gebruik maken van een sproei-inrichting of een badkuip. Aan de achterzijde van het badhuis is in die tijd het schoolbad gevestigd: een grote, ovale ruimte met een lichtkoepel en een groot, zinken bad. Alle schoolkinderen uit Gouda zwommen in het badhuis, waarna ze onder de douche gezet werden en frisgewassen weer op school terugkeerden.

Naast een hygiënische functie krijgt het badhuis in de beginjaren van de vorige eeuw vooral ook een sterk sociale functie. Men ontmoet elkaar in een ontspannen sfeer en praat bij over de laatste nieuwtjes. Spa Gouda heeft op de plek van het Goudse badhuis de functies van het ouderwetse badhuis gecombineerd met de serene rust van Oosterse wellness.

Met aandacht voor de geschiedenis en zorg voor de vervulling van hedendaagse wensen is het badhuis volledig gerestaureerd. Na een jarenlang proces van zorgvuldig zoeken naar de juiste materialen en invullingen van de ruimten opent het badhuis in 2012 opnieuw haar prachtige poort. Eigenaren Nelleke en Samir Mesic hebben zich verdiept in de archieven en stad en land afgereisd om de juiste tegels te vinden, het beste marmer en de mooiste mozaïeken. Het resultaat is een verbluffende oase van schoonheid en rust. Kom tot jezelf. Kom naar Spa Gouda.

×