Duizend en één nacht in Holland

Voor de zomer editie van Society World reizen we af naar de binnenstad van Gouda voor een bezoekje aan Spa Gouda. Het leuke van een stadssauna is altijd dat je je nauwelijks kan voorstellen dat er een heel wellness centrum achter de deuren schuil gaat. Ook hier is dat het geval als we voor de deur van het pand staan.

Bij het betreden van Spa Gouda is het alsof we in een tijdmachine zijn gestapt. We bevinden ons in een origineel badhuis uit 1920 die geheel gebouwd is in de stijl van de Amsterdamse School. Een tempel waar rust en sereniteit is gewaarborgd. Het pand was volledig vervallen toen Samir en zijn vrouw Nelleke het overnamen om hun droom te verwezenlijken. Met glinstering in zijn ogen verteld hij over zijn spa. Het monumentale pand heeft destijds voor een symbolische € 1,00 gekocht met als doel deze geheel in originele staat te restaureren. “We zouden het niet terug herkennen”, vertelt hij. De gemeente deed er niks meer mee en was verheugd over de plannen van het stel om het voormalige badhuis te renoveren te heropenen. Het badhuis opende in 1922 haar deuren als school- en volksbad en heeft dertig jaar lang bestaan. Precies negentig jaar later is het badhuis opnieuw geopend in 2012. Er is tot in de allerkleinste details nagedacht over de inrichting en de stijl. Van het mozaïek tot in elk tegeltje, de kleuren van de muren, het marmer en het glas in lood. Het badhuis is herrezen in een modern jasje met Oosterse invloeden. Alsof het nooit anders is geweest. We krijgen een rondleiding door het pand en worden ondergedompeld in het enthousiasme van de eigenaar.

Achterin het badhuis is een groot Romeins bad gevestigd, omringd door witte muren met daarboven een enorme koepel en glazen dak. In het glas zijn patronen van kleine tulpjes verwerkt, deze tulpjes dansen op de muren als de zon een bepaalde stand aanneemt, legt de eigenaar uit. We zijn onder de indruk van al het moois en natuurlijk het verhaal eromheen. Maar het restaurant vinden we misschien nog wel het mooist. Zacht groene en donker turquoise muren, het hoge plafond, de Oosterse details en de loungebanken met zilveren plateaus waar we onze lunch op geserveerd krijgen. Alles klopt. We lunchen brood met verschillende vers gemaakte humus, verse fruitsap en thee waar we een stukje Turks fruit bij krijgen. De banken liggen comfortabel en aan het eind van de middag komen we er terug om even weg te doezelen.

Qua faciliteiten biedt de sauna precies hetgeen er hoort zijn, maar niet in veelvoud zoals in grote wellness centra het geval is. Er zijn een tweetal sauna cabines, een Turks stoombad, een voetenbad en een binnentuin met een bubbelbad en het door ons geliefde dompelbad. In deze tuin kan je heerlijk genieten van het zonnetje. Enige nadeeltje is dat de bomen nog niet helemaal volgroeid zijn, waardoor de buren een sneak preview krijgen van de sauna gasten. Hier kan je natuurlijk maling aan hebben. Elke faciliteit is tot in de puntjes doordacht en past geheel in de stijl van het concept.

Opvallend is het Balikbad met de Garra Rufa visjes. Normaal gesproken betaal je extra voor deze faciliteit, maar hier niet. Neem plaats aan de rand en hang je voeten in het water. De visjes komen op je voeten af en beginnen er aan te knabbelen. Voor ons de eerste keer dat we dit ervaren en onze meningen waren verschillend. Persoonlijk vond ik het een vreemd en bijna griezelig gevoel. Maar als je even doorzet wordt je beloond met zachte poezelige voeten en dat is natuurlijk altijd een prettige bijkomstigheid.

Tijdens de middag worden we twee keer compleet in de watten gelegd. Allereerst met een traditionele hamam behandeling. Niets nieuws, maar wel genieten. De hamamruimte is goed verwarmd, iets dat we helaas ook wel eens anders hebben meegemaakt. We liggen op stenen tafels terwijl we van top tot teen worden ingezeept, gescrubt en met lekker warm water worden afgespoeld. Het blijft een verwennerij waar de rillingen van over je rug lopen. Op een positieve manier. Na de hamam verplaatsen we naar de Turkse stoomruimte voor een oriëntaals ritueel: de Busleri. We mogen zelf de geur uitkiezen van de Rasul (lavamodder). We gaan voor kokos en eucalyptus. De bedoeling is dat je het hele lichaam ruimschoots insmeert en de Rasul laat intrekken. De stoffen, waaronder magnesium, calcium en ijzer, trekken diep in de huid en hebben een diep reinigende werking. Na een kwartier horen we donder en zien we bliksemschichten (…) gevolgd door de douches die aan gaan en alles afspoelen. Het resultaat? Een babyzacht huidje die ook nog eens heerlijk ruikt.

Bron: Society World – Zomer 2015
Fotografie: Masja Stolk



×